Öt hang

Létezésünk csodáját leginkább, akkor éljük meg valódi mélységében, mikor gondjaink adódnakElhalkulnak ekkor a külső zajok, érzékeink és elménk befelé figye. Ahogy Michelangelo egyik szonettjében írja: "a külvilág eltörpül, nő a lélek..." És valahogy éveink pergésének gyorsulása is ezt eredményezi. Egyre fontosabbá és érdekesebbé válik az ÉLET a teremtett világ.
Ennek a kiállításnak a témája a lét öt alkotóeleme. Föld, víz, tűz, levegő és élőfa. Az ezekről való képi elmélkedés, meditatív festés számomra a kihívás mellett örömöt is jelentett. Olyan gondolkodók munkáiba merültem el, akikat szintén foglalkoztatott ez a téma. Maimonidész, vagy Weöres Sándor, Popper Péter és a keleti bölcsek ismeretlen szobáit nyitották meg előttem. Már az a tény, hogy gondolataimmal nem vagyok egyedül, lendületet adott munkáimnak.
Persze üldözött a töprengő ember örök bizonytalansága is. Mit tudok hozzátenni ahhoz, amit sok ezer év emberi kultúrája már megfogalmazott? Van-e lehetőségem új oldalról közelíteni a témát?
Kis szünet után visszatértem Mexikoi barátaimhoz, a mayákhoz. Kerámia szobraik, pompázatos stukkóik bíztattak,nem nem hiába való tevékenységem.
A következő képek ízelítőt adnak a festés közben felröppent gondolatokból. Túriatajelzések az úton, amin jártam. A vázlatfüzet - amibe az első hevenyészett terveket rajzoltam - címlapjára azt írtam: öt hang. És azt gondolom: föld-dobogás; víz-csobogás; tűz-lobogás; levegő-lebegés; élőfa-lélegzés.
Ezért lett a kiállítás címe:
 
ÖT HANG
 
FÖLD - Az út
 
Fölt - Az út   
Fölt - Az út részlet
 
A föld nem barna. Aföld táplálja a növényt, jelenlétét jelzi a zöld. A hajós felkiált: Föld!, de valójában csak zöldet lát. Az út fehér, tiszta homok. Az út vége lombba vész, valójában az égben folytatódik. Égi út, ellenkező ívvel.
 
"Abban a percben, mikor megszülettél,
te sírtál és szüleid mosolyogtak.
Élj úgy, hogy amikor távoznod kell, testvér,
mindenki sírjon de te mosolyoghass."
(Abdul-Mandzs Mandzsúd Szanái ? - ? 1150)
 
 
 
VÍZ - A folyó
 
Víz - A folyó részlet
 
A víz oldja a földet,erodálja a követ. Lehetővé teszi a növénynek, hogy felszívja a tápanyagot. Víz nélkül a föld sivatag. Légies, párás kép. Fehér folyó, tiszta vízi út. Íve, mint a földi úté, csak ellenkező irányú.
 
"Egyetlen érzés mindent elhomályosít.
Egyetlen hang mindent elsüketít.
Egyenlen szó mindent eltakar.
Mégis: érzésen,halláson, beszéden át vezet az út."
(Weöres Sándor 1913-1989)
   Víz - A folyó
 
 
 
LEVEGŐ - A felhő
 
Levegő - A felhő   
Levegő - A felhő részlet
 
Szinte nincs, de van. Nem megfogható, folyvást változó, játékos. Finom fehérek, halvány-szürkék, könnyed színek. az érzés legyen meg, nem konkrétum.
 
"Ó ég szele
állítsd meg ott a kék úton
a felleget.
Oly gyönyörű. Hadd bámulom,
mert ellebeg."
(Hennjo IX. sz.)
 
 
 
TŰZ - A sárkány
 
Tűz -  A sárkány részlet
 
Hűvös háttér, forró lángolás. Fehér izzástól a narancs színekig. A sarokban zöld hüllő. Hideg, de barátságos színek. A szeme hangsúlyos.
 
"Lámgol az alkonyat.
Szememmel a vérpiros napban
kergetek agy vörös lovat."
(Oszaki Hószaj 1885-1926)
 
   Tűz -  A sárkány
 
 
 
 
ÉLŐFA - Az élet
 
Élőfa - Az élet   
Élőfa - Az élet részlet
 
Kezek. Kezekből lomb-forma. Nem tudom, mi miből következik, deösszekapcsolódnak. Szinte kinő egyik a másikból. Mozog, vibrál, játékos, derűs, öröm. Életöröm.
 
"Nem sejtem, hogy mifajta mag lehet,
de ha pár szemet felszedek, az élet
csiklandozza tenyeremet."
(Hino Szódzsó 1901-1956)
 
 
 
 
FÁJDALOM
 
 
ÖRÖM
 
 
LÉTRA
 
"Mezítláb jársz és nagyon szép vagy,
szemnyed, mint a tiszta tó,
lábad fehérebb, mint a jégcsap,
szívedhidegebb, mint a hó."
(Li Po ?701-762)
 
 
 
És egy napon
tündért láttunk a hegy felett,
meztelen volt és nevetett
és kitárt lába közt a Nap a Nap
emelkedett.
(Weöres Sándor 1913-1989)
 
 
"Egyetlen ismeret van a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."
(Weöres Sándor 1913-1989)
 
 
 
 
Fájdalom    Öröm   

Létra

 
Az öt elem: Föld, víz, tűz, levegő és élőfa. Az élet alappillérei. De hogy ezek összekapaszkodhassanak elválaszthatatlanul, ahhoz kell az érzelem. A két alap érzés: a fájdalom és az öröm. Gyakran a fájdalom eredete homályba vész. A fájdalom egy vonal. A fehér reménytelenség. A színek csak a jégcsapon, vagy a hideg tükör szélén és az üvegcserepeken visszatükröződő napsugarak. A melegség illúziója
 
 
Életöröm. Valami olyan formát keresek, ami mindenhol kifejezi a boldog, felszabadult örömöt. És ami rárímel e nagyszerű versre. Színes is, sugárzó is, fényes is, arany is. Időtlen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkodni, cselekedni, hogy mindennek a javára legyél.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cím
Vaja László Porcelán Restaurátor műhely

1053 Bp., Veres Pálné u. 19.
Telefon, Fax
Telefon: 06-1-318-9427

Fax: 06-1-318 9427
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek:

10-17 óráig