Kerámia restaurálás

Kerámia restaurálás és egyéb porózus (keménycserép, pirogránit, egyéb agyagféleségek) műtárgyak restaurálásával is foglalkozunk.

E puhább anyagoknál különösen fontos a reverzibilitás (visszafordíthatóság) alapelvét következetesen alkalmaznunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sérült tárgyon ne végezzünk semmi olyan beavatkozást, ami végérvényesen megváltoztatja az eredeti darabok állapotát. Munkánk során ne okozzunk új sérüléseket a tárgyon, illetve a kerámia restaurálása során használt anyagok a későbbiekben sérülésmentesen eltávolíthatók legyenek.

• A darabok szakszerű tisztítása
A porcelán alapanyaghoz képest puhább, az az sérülékenyebb anyaggal van dolgunk, ezért különösen körültekintően kell végezni ezt a munkát. Egyszerűnek hangzik, de valójában szinte az egész restaurálás sikere függ ettől a munkafázistól.

• Ragasztás
A ragasztandó felületek különösen mázas kerámiánál nagyon sérülékenyek. Tehát mind a ragasztó anyag megválasztásánál, mind az összeillesztésnél különös gonddal járunk el.
 
• Pótlás
Keramikusi, illetve a tárgyalkotásban szerzett tapasztalatunknak köszönhetően a fazekas mester munkamódszereit is használjuk a hiányzó részek pótlásakor. 

• Retusfestés
Amennyiben meg tudjuk állapítani, dekor díszítette a műtárgyat, akkor annak imitálásával érjük el, hogy a néző számára „összeálljon a kép”, az az a korábbi esztétikai élményt élvezhesse a tárgy tulajdonosa.
 
Természetesen e munkát is megelőzheti a szakirodalmi kutatás, melyben nagy segítségünkre van a több mint ezer kötetből álló kerámia és porcelán, valamint művészettörténet témakörű könyvtárunk.
 
 
Kerámia restaurálás
 
Restaurálás előtt
Előtt
Restaurálás közben
Közben
Restaurálás után
Után
 
 
Cím
Vaja László Porcelán Restaurátor műhely

1053 Bp., Veres Pálné u. 19.
Telefon, Fax
Telefon: 06-1-318-9427

Fax: 06-1-318 9427
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek:

10-17 óráig