Restaurálás GYIK

A restaurálással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdések:
 
  • Mennyibe kerül a restaurálás?
A kérdés megválaszolásához minden esetben látnunk kell, miről is van szó. Amennyiben e-mailben kapunk fotót a tárgyról, és annak sérüléséről, a költségek nagyságrendjét tudjuk meghatározni. Ha kézbe fogjuk a tárgyat, akkor pontosan meg tudjuk mondani, milyen költséggel számolhat ügyfelünk.
 
  Változhat-e az előre megállapított restaurálási összeg?
Nem. A kimondott és a vállalási jegyen feltüntetett összeg nem változik. Abban a különleges esetben, ha nem meghatározható a pontos végösszeg, akkor azt előzetesen megbeszéljük ügyfelünkkel, és kívánságára telefonon egyeztetünk a restaurálás folyamán.
 
  • Mennyit ér az adott műtárgy?
  A restaurátori munka elválik a műtárgy becsüs munkájától. Az utóbbi feladat fontos eleme a piaci mozgások napi követése, a divat változásának figyelése, és még a szakma számos elemének figyelemmel kísérése. Természetesen valamennyi rálátásunk van a szakma ezen területére is. Viszont munkánk során a restaurálásra koncentrálunk, becsüsi tevékenységet ennek keretén belül nem áll módunkban folytatni.
 
  • Csak drága műtárgyakkal foglalkozunk-e?
  Nem. Mindenféle kerámia és porcelán tárgy restaurálását elvégezzük. Legyen az bárkinek a kedvenc bögréje, mely eltört, vagy egy múlt századi porcelán szobor. Tudjuk, a tárgyaknak nem csak anyagi érétkük van, hanem használati és érzelmi értékük is lehet.
 
  • Hiányzó készletdarabokat tudunk-e pótolni?
  Nem. A gyártás más műhely felszerelést, illetve manufakturális körülményeket igényel. Ellenben egy csorba, vagy hiányos tárgy sérült részének pótlását, restaurálását vállaljuk.
 
  • Repedt műtárggyal mi a teendő?
  Igen gyakori és fontos kérdés ez. Alattomos kicsi hiba, mely egy apró koccanás következtében komoly hibává válhat. Az állagmegóvás a restaurátor egyik legfontosabb feladata. Jelen esetben megelőzni a bajt, a tárgy szétesését. Javasoljuk, ha műtárgyán repedést észlel, keresse fel belvárosi műhelyünket, ahol szakszerű választ fog kapni erre a problémára is.
 
  • Meddig őrizzük meg az elkészült tárgyakat?
Az elkszült tárgyakat 1 évig áll módunkban tárolni.
 
 
 
Cím
Vaja László Porcelán Restaurátor műhely

1053 Bp., Veres Pálné u. 19.
Telefon, Fax
Telefon: 06-1-318-9427

Fax: 06-1-318 9427
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek:

10-17 óráig