Porcelán restaurálás

Porcelán restaurálás alapelvünket a Faenzában dolgozó kollégáktól kölcsönöztük, mely így szól: „azon dolgozunk, hogy összeálljon a kép.” Mit jelent ez a mondat a gyakorlatban?

• A darabok szakszerű tisztítása
Igen gyakran házilagos, anyagában is elöregedett ragasztással elcsúfított tárgy kerül a kezünkbe. A restaurálás első lépése e porcelán darabok szakszerű, türelmes letisztítása.

• Ragasztás
Különféle, a műtárgy alapanyagától függő ragasztók alkalmazásával, a felületek pontos illesztésével összeragasztjuk a darabokat. Ez a munka, minél több darabra esett szét a tárgy, annál több türelmet igényel.

Pótlás
Elsősorban a porcelánok kiálló részei törnek le legkönnyebben. (Figurák kezei, lábak, virágok, használati tárgyak fülei, fedők fogói.) Ezeket a műtárgy stílusához igazodva, akár szakirodalmi kutatást is igénybe véve, pótoljuk.

Retusfestés
Mivel a pótláshoz használt anyagok színe eltér a tárgy színétől, vagy dekorálásától, retusfestéssel érjük el azt a végső állapotot, amit az előbbiekben úgy jellemeztem, hogy összeálljon a kép.

 
E munkafolyamatok végeredményeként az esztétikai értéken túl az anyagi érték is – bár nem teljes mértékben – helyreállítható.

 
Porcelán restaurálás - aranyozás
 
Porcelán restaurálás - aranyozás előtte
Aranyozás előtt
Porcelán restaurálás - aranyozás közben
Aranyozás közben
Porcelán restaurálás - aranyozás utána
Aranyozás után
 
 
Cím
Vaja László Porcelán Restaurátor műhely

1053 Bp., Veres Pálné u. 19.
Telefon, Fax
Telefon: 06-1-318-9427

Fax: 06-1-318 9427
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek:

10-17 óráig